RENATA VEREJANU, editorul

Cardiograma lirică a Renatei Verejanu 

 Ce e poezia Renatei Verejanu, o poetă atât de angajată în luptele noastre politice, culturale, dar și în luptele sufletești, în care Eul refuză ”stranietatea”, adică după Freud – tot ce-i este străin, tot ce contravine firescului, bunului simț, adevărului, acesta privit ca valoare etică supremă? Este un autoreferențial, o confesiune cu dublă adresă: Sieși și Celor din preajmă sensibili și mai cu seamă insensibili, un ”portret al sufletului” (pe care-l cerea corespondenților săi Nietzsche), o ”cardiogramă”, precum apărea acest topos în lirica anilor ’60.

 Nota individuală puternică o dă însă un eticism ardent, programatic, de o înaltă tensiune, însemn al unei împăcări/neîmpăcări trăite la cote dramatice, în momente de sfâșiere lăuntrică, de durere și supărare. De aici spiritul justițiar al poetei, punerea în cumpănă valorică și morală a tot ce se întâmplă și a tot ce i se întâmplă. Umbra zeiței Themis e în fiecare rând, în fiecare mărturie, în fiecare trăire, în dialogul permanentizat cu Celălalt căruia i se adresează mesajul. ”Cerul zilei” care lovește ”cerul nopții” stârnește o reacție sufletească aparte. În lupta în care e angajată nu poate să accepte condiția de învinsă: ”Și mă simt în toate învinsă,/ dar supusă nu pot fi / Sunt datoare c-o iubire/ clipei în care voi muri”.
E o emoționantă mărturisire aici, cu valoare de conduită morală. Înțelegându-și astfel condiția de poet, Renata Verejanu refuză scrisul calofil, scufundat în dulceața rostirii estetizate: vorba îi este frustă, dură, plină de concretețe materială, sintaxa este supusă și ea acestei asprimi, urmând mai degrabă o sinusoidă, decât o linie dreaptă. Spunerea ”verde în ochi” e preferată spunerii dulci, liricoide.

Renata Verejanu spulberă astfel, prejudecata că o lirică a unei poete trebuie să fie în mod obligatoriu feminină și să fie transpusă în forme caracteristice acesteia: instantaneu sentiment, cântec de leagăn, rugă, scrisoare. Ce-i drept, notele de feminitate nu lipsesc în poeziile de dragoste, dar și atmosfera generală muzicalizată creată de momentele sufletești senine; ele sunt integrate, însă, într-un mesaj mai complex, structurat contrapunctic: ”Eu trăiesc în fereastra ta, și când e noapte, Și-n corp îmi dă năvală gândul tău, senin: Nu lăsa privirea să-mi ducă anii departe Că-n geamul tău deschis pot să nu revin...”
 (Trăiesc în privirea ta).

 Imaginarul poetic feminin este ”geologic și biologic”, confesiv, retoric, anticalofil, antipoetizant (vezi Georgeta Sadom, Imaginarul poeziei feminine, 2010, p.95-97). Sunt și niște încondeieri subtile, marcate de suavitate și candoare a trăirii, de ingenuitate, dar și pătrunde cu dibăcie sentimentul dramatic al trecerii timpului: ”Tresare-n somnul meu o zi / Când merele sunt coapte... / În lipsă e doar ochiul tău – / Ariciul cu un măr în spate. / Mă uit atent în palma zilei, caut drumul, dus... / Inima zilei mai bate, dar n-am nici un răspuns. / Totul pare cunoscut pomilor fără contur – / Nu mă pot obișnui rodul să le fur. /Creanga somnului se frânge / cu suspin a dezrobire, /În semințele merelor – universul e uimire. / Prin pietriș de glume /Tălpile își strigă urma – Vine să le vindece, nevăzută, numai bruma. / Prea târziu și prea devreme – /Urmele dispar în noapte, / Neștiind cum să ajungă /Ariciul cu un măr în spate...”
 (Ariciul cu un măr în spate).

 E o dovadă, în această schimbare de registru obișnuit, că nu doar operează cu replica la real și nu doar notează cu concretețe de jurnal, ci visează, se întoarce în mirajele copilăriei, pe o undă elegiacă, transcriindu-și în acorduri lirice regretul după ingenuele clipe revolute. Autoarea Ofrandei omeniei procedează la o stabilire a unei tabele de valori pozitive și negative, însoțită de o tonalitate justițiară (spuneam) apodictică, neconcesivă. E respinsă, astfel, invazia în ființa umană a cruzimii, lașității, trădării, bolii de lux și fală, minciunii, lingușirii, bârfei și zeflemelei, ”erorii împietrite”. E elocventă, în acest cadru de ”riposte” (cuvântul e al poetei însăși) o viziune originală a ”vânătorii” ce pândește nimicirea cinstei, curățeniei și luminii sufletești:
 ” E timpul vânătorii... de după tulpini
 Zece arme ochesc o singură idee.
 De frică glumele se îneacă în suspini
 Împușcăturile se adună în trupul de femeie.
 E criza de valută inter-sufletească
 Loviți în nerv; ca în pielea tobei seci.
 Călcâiul își retrage mersul, să lovească
 Pădurile bârfei cu ochii stinși și seci”
 (La vânătoare).

Prezente sunt și fiziologiile morale ale trădătorului de țară (întâmpinat cu verdictul: ”Colinele cu pumni de piatră, / trădarea nu-ți iartă. / Clopot la îngropăciuni, /Tu n-ai țară, n-ai minuni...”), insului care n-a păstrat ”făptura de om”, demagogului: ”Ideea demagogului mai are și remorci / Și planul zilnic îl supra-împlinește”, confratelui de condei, căruia i-a ”scos Domnul sufletul pe față /Să vadă toți cine ești cel adevărat”, grănicerului care, surâzând, nu permite ”în țara mea să intru /Din țara mea să ies”, ”deținuților în propriul trup”, stigmatizați cu un dulce blestem: ”Veni-va cărarea la viață să vă cheme / Doar că durata ei trece prin infern”, omului de stat chilian care nu observa ”brațul rănit a răzbunare” al gospodarului Verdeș, pe ”care l-au urcat în nemurire / Marii șefi din cârmuire”, a celor ce o duc în huzur, în saune, ale contemporanilor din trenul Chișinău-București, atât de departe de ființa poetei, a pianistului vândut, căzut odată cu umbra lui pe treptele Guvernului.

Dincolo de catagrafierea ripostelor morale și a fiziologiilor sociale, de cardiograma timpului însuși – bolnav, vitreg, măcinător – adevărat timp bacovian ce înstrăinează ființa, o ”ostenește”, o încarcă cu nervi, ceea ce conturează un portret de grup, dăm de un autoportret al poetei, surprinzând în registre diferite – de clipe frumoase ”goetheene”, de inspirație lirică pură, de ”mici bucurii”, de ”convorbiri cu florile”, de ”colind de la mama”, de ”gestul timpului”, de ”cântece de crizantemă”, de ”sondele iubirii” ce storceau ”ecou fierbinte”, de mirare a inimii. Poeziile se disciplinează în forme clasiciste, devin melodioase, bine articulate sintactic, se restrâng spațial până la contururi miniaturale, se organizează armonios în catrene, distihuri, terține sau sextine, refuzând discursul monologic extins marcat de retorică: ”Aleea crinilor în floare / A revenit în timpul meu – / În suflet soarele răsare / Cu dorul dat de Dumnezeu”
 (Aleea crinilor în floare)
 ”În corul din biserică am visat să cânt/ Găseam în lucrul acesta ceva măreț și sfânt/ Se zvârcolea lumina în ochii mei deschiși/ De ura și de spaima în viață m-am dezis.
 (Simplu vers de dor),
 Tu ești ecoul gândurilor mele/ Al nebuniei dulce înțeles... Hai, spune, după ce criterii/ Stăpânul umbrei mele te-am ales?/ Hai, spune, din tăcerea ta enormă/ În care toți chinezii nu încap/ Și vântul își ia propria formă/ De jos până la cap. (Criterii);
 Nu mă stoarce de lumină/ Sunt mai tânără ca ieri. (Destin);
 Cerul buzelor arzânde/ L-ar atinge uneori / Veacul viselor flămânde/ Nu adăpostește nori.
 (Poeme cenzurate un întreg mileniu).

 Un alt merit deosebit al Renatei Verejanu este acela de a cultiva formula poeziei de inspirație socială și națională, în spiritul Leonidei Lari sau Anei Blandiana. Ea imnifică paternii spirituali (Ștefan cel Mare, Eminescu), adresează ode democrației și Europei (Tinerețea Europei adună hrană Păcii mondiale), elogiază dorul de Spania a lui Frederico Garcia Lorca, își plânge împreună cu neamul destinul: ”Sufletul meu retras în cearcăne grele, / Nesupus învățăturii lui Karl Marx, - / Numără zilele – bârne pilite-n surcele / Sărăcite-n culori, adevăr... sânge ars/ Jalea unui popor, a unei lumi învinuite.../ Jale, venind din dezordine, din apocalips,/ Sfârtecă efemere uși zăvorâte... / O, cinstea și dorul meu neînvins...” (Noțiune de neam).

 În toate poeta pune sinceritate, dorință de Preacuratul adevăr, de poezie cu mesaj, ferită de experimentări sterile.

Academician Mihai Cimpoi, 2012








CV

Renata Verejanu
este o poetă contemporană din Republica Moldova. Activitatea literară profesională a început odată cu prezentarea manuscrisului primei cărți Până la dragoste la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova (conform legilor editoriale la acel timp) și susținerea concursului de creație, apoi a examenelor de admitere la prestigiosul Institut de Literatură Maxim Gorki (Moscova, 1974). Considerată cu un pas înaintea acelui timp (dr.hab. Ion Ciocanu), îndată după apariţia primei cărţi (1979), lingăii regimului totalitar stopează editarea mulţimii de cărți prezentate de poet în manuscrise (1980-1982) la editură (unica! a statului). Dar a fost imposibil să marginalizezi un poet de valoarea Renatei Verejanu, care, a fost prima dintre scriitori pe linia întâi în lupta pentru democraţie şi renaştere naţională, iar din 1988, când a fondat Cenaclul "GRAI MATERN", a implementat sute de proiecte de nivel local, național și internațional pentru copii, adolescențí și tineret din Republica Moldova, cât și din România, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Belarus, Georgia, Turcia, Armenia, Slovenia, Cehia, Slovacia, Italia, Germania, Federația Rusă, Egipt, Argentina, Peru, Coreea de Sud, SUA etc. Renata Verejanu a editat până în prezent peste 80 de titluri de cărți (poezii, romane, cronici, interviuri, cugetări, eseuri, maxime şi cugetări, povestiri filosofice, opinii, pledoarii editate în l.română, dar şi traduse în rusă, engleză, franceză, germană, italiană, bulgară, turcă, ucraineană, cazahă, tuvină ...

Biografie

Renata Verejanu n. com.Verejeni, Raionul Ocnița, din 1966 domiciliată în Chișinău, Republica Moldova, poet, prozator, regizor, eseist, jurnalist, scenarist, traducător, editor, ambasador popular, promotor al Societății Civile, luptător pentru renașterea națională și drepturile omului, promotorul Mișcării UNESCO și al politicilor Consiliului Europei.

Studii

În 1966 a absolvit școala medie din Verejeni, obținând medalia de argint pentru rezultate excelente la învățătură. În 1970, absolvă Facultatea de Inginerie Economică a Institutului Politehnic din Chișinău, (azi divizat în Academia de Studii Economice din R. Moldova și Universitatea Tehnică din Moldova), fiind invitată să activeze la Ministerul de finanțe. În perioada 1974-1980 studiază la Institutul de Literatură Maxim Gorki din Moscova, în seminarul profesorului Vladimir Gusev. Lucrarea de teză este chiar manuscrisul de poeme, Do liubvi (Până la dragoste) care va fi editată de Editura Molodaia Gvardia din Moscova (chiar dacă detractorii şi turnătorii expediase o depeşă murdară, falsificând semnătura lui Liviu Damian, secretar al US). Cartea a obţinut în 1983 (anul când s-a născut fiul) Premiul Literar Unional Maxim Gorki. În perioada 1998-2002 este doctorand la Facultatea de Litere a Universității din București. În perioada 2000-2019 e invitată la diferite training-uri, reuniuni, concursuri, festivaluri, conferințe internaţionale, simpozioane ştiinţifice, congrese mondiale, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în calitate de poet şi lider de ONG cu statut participativ.

Carieră

Carieră literară Debutul literar îl face pe când era elevă, în presa locală cu poezii și proză scurtă. În presa republicană debutează în 1969, ziarele Tinerimea Moldovei, Cultura, Învățământul public, Chișinăul de seară, Literatura și Arta (pe timpul lui Victor Teleucă) …revistele Moldova, Femeia Moldovei, Columna (condusă de Victor Dumbrăveanu)… fiind edițiile care au susținut publicarea poemelor postmoderniste, scrise nu întocmai după cerințele acelui timp. În anii de studii la Institutul de Literatură ”M.Gorki” din Moscova este invitată în componența unei delegații unionale și va face o călătorie de creație la Baikal. Face cunoștință și este apreciată de personalitățile sec. XX, cum ar fi: Andrei Voznesenski, Ion Druță, Evghenii Evtușenco, Otar Chiladze… Este recunoscută ca o poetă de mare perspectivă și este invitată să publice din creația sa în ziare și reviste unionale importante, cum ar fi: Drujba Harodov (Дружбa Народов), Literaturnaia Gazeta (Литературная газета), Comsomoliscaia Pravda (Комсомольскaя Правда), Club, Smena. În timp ce editarea cărților la baştină este stopată, poetul e prezent în mass-media scrisă şi audio-vizuală din republică și Uniune cu poezii, eseuri, cronici și interviuri. În această perioadă poemele îi sunt traduse și publicate în peste 20 de limbi ale lumii cu un tiraj total de sute de mii de exemplare.

 Cea de-a doua carte în limba română a poetei este de fapt un volum antologic, ”Ofranda omeniei” (1989), care se constituie din cinci manuscrise (Virgula amendată, Vânzătorul vârstelor, Inventarierea simțurilor, Oameni dragi, Fără erou însemnat), prezentate la editură în 1980 şi reţinute 10 ani. Cartea a fost un eveniment în literatura română de la Chişinău şi nu doar.  În acea perioadă doar editura statului avea dreptul să editeze cartea unui scriitor (poet, prozator, dramaturg, eseist, scenarist sau traducător) și, în cazul în care nu erai acceptat de putere – nu puteai fi inclus în planul editorial, deci, nu aveai posibilitate să te editezi. În cazul Renatei Verejanu cititorul nu a simțit lipsa cărților poetei pe parcursul unui deceniu, deoarece poeta era prinsă în vâltoarea procesului literar, organiza Serate literare, întâlniri în licee, colegii, facultăți, își recita poemele la importante evenimentele literar-culturale. E apreciată şi se împrieteneşte în acea perioadă cu Liviu Damian, Anatol Ciocanu, Anatol Codru, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Mihai Cimpoi, Gheorghe Malarciuc, Ion Vatamanu, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Dan Anghelescu, Leonida Lari (fiindu-i colegei sale şi persoana de încredere în campania electorală). Întreg tirajul de 5000 exemplare al Ofrandei omeniei dispare într-o noapte de la  librăria "Luceafărul" de pe lângă USM. Şi totuşi, editarea Ofrandă omeniei  e un eveniment în cariera literară pe care poeta l-a acceptat ca pe un mandat ce i-a permis să intre îndrăzneț în rândul celor mai mari scriitori, apreciați de publicul larg. Peste ani poeta avea să recunoască: la apariţia Ofrandă omeniei am ştiut că sunt unul din cei mai buni poeţi ai “generației dintre secole”. În acei ani de apogeu ai regimului odios, Renata Verejanu era primul poet al „generației de pe linia întâi a renaşterii”, care își permitea la începutul anilor ’80 a secolului trecut să scrie: De mi-ați lipi geamul tot cu bancnote de o mie/ Și mi-ați așterne covoare la scară când ies -/ Adevărul în sângele meu niciodată nu întârzie,/Cu lacrima lui – și surâd, și gândesc… /. Mai târziu, după o activitate literară de peste patru decenii, colegii recunosc în Literatura şi Arta: “Cu Renata Verejanu, noi, șaptezeciștii literaturii basarabene, devenim o generație completă.” În 1993 editează pe cont propriu prima carte cu alfabet latin "Stema destinului", dar introduce şi poezii din antologia dispărută şi numeşte cartea iarăşi "Ofrandă omeniei", în amintirea cărţii care  i-a creat numele. În prezent "Ofrandă omeniei" a ajuns la cea de-a cincea ediţie, fără să fie schimbat un cuvânt în poeziile acelui volum.

 În 2006, an de cotitură în ce privește apariția editorială a operei Renatei Verejanu, Editura ”Universul” editează nouă cărți în trei volume ("a Munci, a Iubi, a Trăi", Vânzătorul vârstelor, Stema destinului), deja în colecția ”Ofrandă omeniei”, cu care poeta a participat în același an la Târgul Internațional de Carte ”Gaudeamus”, de la București, invitată de Comisia Națională a României pentru UNESCO. Familiarizată cu activitatea editorială (în anii 1992-2019 editează Revista Micul Prinț și Ziarul ”Copiii Europei”), poeta ia şi locul editorului propriului destin, care, sub egida Academiei Europene a Societăţii Civile, în perioada 2009-2019 editează o operă de invidiat - peste 80 de titluri de carte de poeme, romane, nuvele, maxime și cugetări, eseuri, pledoarii, portrete, proză, opinii, interviuri etc., poeziile fiindu-i traduse şi editate în cărţi aparte în limba română, rusă, engleză, franceză, italiană, germană, bulgară, turcă... Începând cu anul 2007, anual va participa la diferite Saloane Internaționale de Carte de anvergură, unde cărţile poetei vor fi înalt apreciate şi vor obține premii importante.

În România numele poetei se face cunoscut îndată după revoluţie (1989-1991), când a avut un șir de întâlniri cu cititorii din localitățile jud.Buzău, Iași, Brașov. În 1991 are o întâlnire deosebită la București, organizată de scriitorul Dan Anghelescu, special pentru poeta basarabeană. În 1996 face o călătorie prin cele mai mari orașe din România, lansând cartea Ofranda omeniei (editată în 1993 cu alfabet latin). În perioada 1997-1999 desfășoară la București unul dintre proiectele sale cultural-educaționale: Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii Micul Prinț, aducând dovada că România e ţara talentelor, şi ajutând-o să adere la UE, deşi nu a primit pentru aceasta cel puţin un mulţumesc. În 1999 poeta se bucură de cea de-a doua Serată de Creație la București, la Palatul Cercului Militar Național, la care a participat și Grigore Vieru. În 2009 la București îi este editată cartea de poeme ”101 poeme de Renata Verejanu”, în colecția ”Ideal”. Or,  după 2007 poeme și materiale despre opera și activitatea Renatei Verejanu prezintă publicațiile de limbă română:  
BOEMA, Luceafărul, Faleze de piatră, Azi, Curierul de Vâlcea, Răsunetul , Sfera Eonică, Naţiunea  (România), ITACA (Irlanda), Clipa (SUA) etc. Participă la Zilele Nichita Stănescu (Urziceni, România, 2012), la Festivalul Internațional “Lucian Blaga” (Lancrăm, 2014, 2017). În 2013, volumul antologic ”Ofranda omeniei” (cărțile prezentate la editură în 1980, și apărute abia în 1989, cu grafie chirilică) trece cu demnitate Prutul și vede lumina tiparului la ed. TIPO MOLDOVA (Iași, România,430 pagini), în Colecția OPERA OMNIA. Autoarea primește mesaje de felicitare de la scriitori români care trăiesc în SUA, Canada, Irlanda, Franța, România. Poemele traduse în engleză apar în Testament, (alături de cei mai mari poeţi români), în Relief stelar, Metafora României, Basarabia Sufletului Meu şi alte antologii în limba engleză, editate în Canada sau SUA.

Cu prilejul Zilei de naștere, Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei organizează la 22 octombrie 2012 Confrerința științificăPoeta Renata Verejanu, promotoarea valorilor naționale în cultura și în procesul educațional al tinerei generații”. Reuşita Conferinţei ştiinţifice a Renatei Verejanu i-a provocat pe unii colegi să-şi sărbătorească aniversările printr-o Conferinţă ştiinţifică.  A urmat  Bibliografia "Poetul metaforei în flăcări - Renata Verejanu", editată de bib.mun. B.P.Haşdeu (2013). Renata Verejanu este autorul, scenaristul, regizorul și producătorul unui şir enorm de evenimente culturale de excepție, multe devenite o tradiție, precum Lecțiile deschise ale Renatei Verejanu: EU AM DREPTUL (Palatul Naţional, la care participă 200 de copii într-un recital de poezii din cartea Eu am dreptul, în prezenţa a mii de spectatori).

În 2009-2019 editează o mulţime de cărţi de valoare, printre care: Iubesc, Plâng flăcările-n mine, Metafora nemuririi, Acest timp al iubirii,  Pledoariile Renatei Verejanu, Generaţia dintre secole, În lumea Renatei Verejanu - Interviuri, În lumea Renatei Verejanu - maxime şi cugetări, Colinde moderne, Provocaţi-mă să devin genială, Opinii despre un veac mizerabil şi politicienii săi, Iubirea pe toate le vede,  Zadarnic încercaţi să mă certaţi cu morţii etc., cărţi care se cereau promovate şi cu editarea cărora începea o nouă etapă în cariera literară a renumitei scriitoare.

La 1 martie 2014, Academia Europeană a Societății Civile, în parteneriat cu Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Primăria mun.Chișinău și Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova a lansat Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu, care reuneşte an de an mari personalităţi şi tinere talente de pe diferite meridiane, oferind chiar la prima ediţie 101 premii, festivalul devenind o frumoasă tradiţie. În acest an se desfăşoară ediţia a VI, de la 1 martie până la 1 septembrie. Odată cu acest eveniment unic în spaţiul românesc, putem recunoaşte etapa de glorie şi înnobilare în cariera literară a scriitoarei. Televiziuni de prestigiu lansează filmări foarte importante pentru promovarea talentatului Om de cultură (mai ales filmul de 45 minute Aniversări. Renata Verejanu). Urmează SIMPOZION-ul "Poeta Renata Verejanu - personalitate de anvergură europeană"  (2014), SIMPOZION-ul "Renata Verejanu - poetul metaforei în flăcări" la Universitatea de Stat din Tiraspol, (2015), SIMPOZION-ul  "Poetul Dintre Milenii - Renata Verejanu" (2018) "Săptămâna Poeziei cu Renata Verejanu", un evantai de prelegeri şi întâlniri cu cititorii...   Cartea cărţilor - numită de exegeţi "biblia liricii moderne" - antologia "Poetul Dintre Milenii" (600 pag., format A4) va  lăsa o urmă vizibilă în literatura română contemporană. În 2015 începe să editeze OPERE ALESE, 12 volume în cinci ani, primele 6 volume, fiind lansate şi înalt apreciate.

La 16 ianuarie 2017, Centrul Academic Eminescu (Chişinău) lansează Anul Renata Verejanu, eveniment de excepție la care a fost lansat și primul roman al trilogiei Geniul invizibil.
Anul Renata Verejanu a fost un an plin de nenumărate evenimente acasă, la Chişinău, dar şi în o mulţime de instituţii universitare şi licee din Moldova şi România (din Bucureşti, Bacău, Sebeş, Iaşi, Râmnicu Sărat...).  În Anul Renata Verejanu se desfăşoară cu mare success ediţia a IV a Festivalului Internaţional de Poezie - Renata Verejanu (1 martie-1 septembrie), cărţile poetei constituind un stand aparte la Salonul Internaţional de Carte, Bookfest 2017, Chişinău. Cu prilejul Zilei de naştere poeta Renata Verejanu se bucură de o cavalcadă de evenimente unice, scriitoarea susţinând afirmaţia lui Ion Ciocanu, de a fi cu un pas înaintea colegilor săi: Expoziţia-Eveniment "POETUL DINTRE MILENII", desfăşurată de Biblioteca Naţională a Moldovei în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, găzduită în perioada 20-26 octombrie 2017, întâlniri şi pledoarii la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, Liceul Petru Zadnipru,  Şcoala nr.12 din Chişinău,  Expoziţia de Carte "Renata Verejanu - Poetul dintre milenii" la Parlamentul Moldovei, scriitoarea s-a bucurat de cea de-a doua Conferinţă ştiinţifică, desfăşurată de Institutul de Filologie în Sala de Conferinţe a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 31 octombrie 2017. Se retransmite filmul Aniversări. Renata Verejanu (2014). Renumita poetă română din Republica Moldova este invitată la emisiuni TV de prestigiu: Cine vine la noi, Buna dimineaţa de la TV Moldova 1, la Rostul zilei de la 10TV, la O seară perfectă, de la PRO TV, la Busuioc TV... Punctul pe i îl va pune Compania TeleRadio-Moldova oferind talentatei scriitoare Premiul OMUL ANULUI (alături de academicienii Eugen Doga, Mihai Cimpoi, Gheorghe Mustea...). Şi încheie Anul Renata Verejanu cu un eveniment grandios care deschide Anul Centenarului Marii Uniri: poeta şi activistul civic Renata Verejanu fondează Uniunea Internaţională a Oamenilor de Creaţie, lansând lunar spectacole-evenimente unice: "Gala Premiilor Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie", ediţia I, deschiderea Reprezentanţei UIOC la Bucureşti, participarea cu un stand al Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret (19-22 aprilie 2018), cu cea mai fermecătoare lansare de carte, unde şi obţine Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova,  Spectacolul-eveniment de la Muzeul Unirii, Iaşi... Anul Centenarului Marii Uniri poeta de la Chişinău l-a înfrumuseţat cu un număr impresionant de evenimente literar-culturale. Volumul de poezii al Renatei Verejanu "Poetul Dintre Milenii" va obţine Premiul "Antologia de poezii a anului 2017" la Festivalul-Concurs Naţional de Creaţie Literară "AVANGARDA XXII", de la Bacău (septembrie 2018), după care urmează SĂPTĂMÂNA POEZIEI cu Renata Verejanu, cu sălile arhipline. Continuă evantaiul de evenimente Poezia şi Centenarul Marii Uniri, la Bucureşti, la Râmnicu Sărat...şi  Crăciunul Oamenilor de Creaţie, acasă, la Chişinău... Nu caută timp de odihnă, chiar îndată după Crăciunul pe stil nou şi vechi, lansează în 2019 noi evenimente: "La sfat cu Eminescu prin Poezie, Cântec, Arte plastic", la Centrul Academic Eminescu. La Biblioteca Hristo Botev lansează cinci cărţi traduse în l.rusă, l.engleză, l.franceză, l.italiană, l.germană. Pregăteşte spre editare alte 5 cărţi traduse în l.turcă, l.ucraineană, l.bulgară, l.cazahă, l.tuvină... La Gala Premiilor Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie, ediţia a 2-a, primeşte Premiul "Scriitorul Adevărului şi Dreptăţii" cu primul roman al trilogiei  Geniul invizibil, - "Asasinul ratat".

Carieră în societatea civilă

Poeta Renata Verejanu este unul dintre puţinii scriitori ieşiţi pe linia întâi, unde nu îndrăzneau să iasă "marii patrioţi" de azi, încă prin 1983-1987. În 1988, cu riscul propriei vieţi, creează „Cenaclul Grai Matern”, o structură (mai bine zis, o mişcare) totalmente nouă a Societăţii Civile cu care se va afla în vâltoarea evenimentelor pentru adevăr istoric, a renașterii naționale, în lupta pentru drepturile omului și democrație. Cenaclul Grai Matern a fost o „școală a vieții” pentru multe personalități basarabene (şi mişcarea care l-a înaintat pe criticul Mihai Cimpoi candidat în deputaţi la primele alegeri independente). Cenaclul Grai Matern este socotit primul proiect social-politic de la care au pornit primele structuri ale societății civile din Republica Moldova, în general, și în special ONG-urile reunite în Rețeaua OMCT. În 2001 Renata Verejanu, poetul şi liderul Socieţăţii Civile, obține cu OMCT statut consultativ, apoi participativ la Consiliul Europei. În anii 1988-2018 Renata Verejanu a creat ONG-uri locale, naționale și internaționale cu care a implementat peste 100 de proiecte, doar pe muncă de voluntariat. Printre acestea:
  • Agenția de Presă a Tinerilor Jurnaliști AMP-Internațional, fondată odată cu proclamarea independenței R.Moldova,1991. Un an mai târziu, fondează o revistă de cultură română pentru copii, gestionată de copii, editată doar cu suportul copiilor: „Micul Prinț”, premiată la Salonul Internațional de Carte. În timp de criză, când revista apărea tot mai rar, poeta și jurnalista înregistrează la Ministerul Justiției al Republicii Moldova Ziarul „Copiii Europei”, cea dea treia structură mass-media pentru copii și tineret. În august 1997, primul număr al Ziarului a fost lansat la Năvodari, România. Au fost prezenți la lansarea noului ziar elevi și profesori din Albania, Iugoslavia, Bulgaria, Ucraina, R.Moldova, diferite județe ale României, dar şi preşedintele ţării.
  • Primele proiecte ale Revistei Micul Prinț au fost: „Microfonul liber”…și independent, lansat în 1993, ce activează și în prezent și, dialogul intercultural: „Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii Micul Prinț”, prin care, în perioada 1993-prezent au fost descoperite, promovate și ocrotite peste 50 mii de tinere talente din diferite țări ale lumii.
  • Prima Conferință Europeană a Junilor Jurnașiști (1995-prezent), este reuniunea copiilor jurnaliși, realizată în parteneriat cu Compania Teleradio-Moldova. Aceste proiecte au stat la temelia creerii în 1995 a Organizației Mondiale a Copiilor Talentați, primul ONG internațional cu cartierul general la Chișinău. Au urmat un șir de noi proiecte, cum ar fi:
  • Eu vorbesc în limba ta, Tu vorbești în limba mea,1999-prezent,
  • Federația din Moldova a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, 2000-prezent,
  • Cluburile Consiliului Europei, 2001-prezent,
  • Academia Europeană a Societății Civile, 2003-prezent,
  • Conferința Transfrontalieră a Tinerilor, 2004-prezent,
  • Marșul Voluntarilor pentru Pace, 2007,
  • Marșul Voluntarilor pentru Drepturile Omului, 2008,
  • Săptămâna ONU, 2010-prezent,
  • Balul Micului Prinț, 2010-prezent
  • Lecția deschisă ”Eu am dreptul”, desfășurată la Palatul Național împreună cu câteva sute de copii și câteva mii de spectatori, 2010-prezent.
  • Uniunea Internaţională a Oamenilor de Creaţie... un proiect de excepţie, la timpul potrivit, la locul potrivit...
Liderii și voluntarii de la aceste ONG-uri, reunite în Rețeaua OMCT, condusă de poeta Renata Verejanu, începând cu 2001 sunt invitați anual și au participat la importante reuniuni, conferințe europene și congrese mondiale, la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei,(Strasbourg) și congrese UNESCO (Paris).

Activitate
  • După prima facultate este invitată să muncească la Ministerul de Finanțe din RSSM (1969-1971). Pentru a face cea  de-a doua facultate se transferă la Ministerul Ameliorărilor și Gospodăriei Apelor din Moldova (1971-1983). După absolvirea celei de-a doua Instituţii de învăţământ superior, dorind să treacă la muncă de creație, se angajează în calitate de cercetător științific superior la Muzeul de Literatură „D. Cantemir” al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Apoi urmează căutările unui serviciu care să-i satisfacă cerințele sufletești, astfel devine redactor literar șef la Teatrul Etno-Folcloric „Ion Creangă” din Chișinău. În timpul crizei economice Teatrul se desființează, și din acele clipe începe activitatea în Societatea Civilă.
  • Fondatorul și Președintele Cenaclului „Grai Matern” (1988-prezent);
  • Agenția de Presă a Tinerilor Jurnaliști “AMP-Internațional”, fondator, redactor-șef (1991-1995), președinte 1991-1995, 1995-2000, 2000-2005, 2005-2010, 2010-2015, 2015- prezent
  • Autorul emisiunii TV „Micul Prinț” 1993-1995, 2002;
  • Organizația Mondială a Copiilor Talentați, președinte-fondator,1995, realeasă președinte 2000,2005,2010, 2016-prezent,
  • Federația din Moldova a Asociațiilor, Centrelor și Cluburile UNESCO, președinte-fondator, realeasă președinte 2005, 2010, 2015,
  • Cluburile Consiliului Europei, co-fondator, 2001
  • Academia Europeană a Societății Civile, 2003, președinte, realeasă președinte 2007, 2012, 2017, 
  • Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, (1990)
  • Membru-fondator al Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie.., preşedinte, decembrie 2017 - prezent.
Cărți editate
  • „Până la dragoste”, poeme, ed. Literatura Artistică, 1979;
  • „До любви” (Do liubvi), ed. Molodaia Gvardia, Moscova, 1982;
  • Ofrandă omeniei, ed. Literatura Artistică, 1989;
  • Ofranda omeniei, prima carte cu grafie latină, ed. Universul, 1993;
  • „Stema destinului”, poeme, ed. Universul, 1993; 2006;
  • „a Munci, a Iubi, a Trăi”, poeme, ed. Universul, 2006;
  • „Vânzătorul vârstelor”, poeme, ed. Universul, 2006;
  • „În lumea Renatei Verejanu”, Maxime și cugetări, ed. OMCT, 2008; 2011
  • „În lumea Renatei Verejanu”, Interviuri, ed. OMCT, 2009; 2011 (În cartea de interviuri, din colecția ”În lumea Renatei Verejanu”, editată la OMCT, Chișinău, în 2009 și reeditată în 2011, scriitoarea a adunat interviurile acordate pe parcursul anilor și apărute în diferite publicații, precum și la postul național de radio.)
  • „În lumea Renatei Verejanu”, Societatea Civilă, ed. OMCT, 2011;
  • „Virgula amendată”, poeme, ed. OMCT, 2009, 2011;
  • „Inventarierea simțurilor”, poeme, ed. OMCT, 2010;
  • „Drum spre adevăr”, poeme, ed. OMCT, 2009;
  • „Oameni dragi”, poeme, ed. OMCT, 2009;
  • „Fără erou însemnat”, poeme, ed. OMCT, 2009;
  • ”101 poeme” de Renata Verejanu, ed.Biodova, București, 2009; 2011;
  • „Acest timp al iubirii”, poeme de dragoste, ed. OMCT, 2010;
  • ”Eu am dreptul”, poeme pentru copii, OMCT, 2011, 2012; 2014, 2016, 2018,
  • ”Cadoul florii”, nuvelă pentru copii, OMCT, 2011, 2013
  • ”Soarele pătrat”, baladă pentru copii, desenele autoarei, OMCT, 2011, 2013, 2015, 2017,
  • ”Dreptul de mamă”, omagiu mamei și copilului, OMCT, 2011
  • ”La o margine de ieri”, poeme, OMCT, 2012
  • ”На ненависть, только, себя не потрачу”, poeme traduse în l.rusă, 2012
  • ”Pledoariile Renatei Verejanu”, OMCT, 2012, 2014
  • ”Cenaclul Grai Matern”, OMCT, 2012, 2018,
  • ”Chișinău-București, București-Chișinău”, poeme, OMCT, 2012
  • ”Opinii, despre un secol mizerabil și politicienii săi”, (eseuri), OMCT, 2012
  • “Generația dintre secole” (portret/profil), OMCT, 2012.
  • “In the world of Renata Verejanu, Interviews”,, OMCT, 2012
  • “In the world of Renata Verejanu, Savings and Thinkings”, , OMCT, 2012
  • ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare” (opera poetică), 440 pagini, OMCT, 2012, 2013
  • “Geniul invizibil al literaturii basarabene” (reflecții critice, opinii, cugetări despre creația poetei Renata Verejanu), alcătuitor Dan Verejanu.( Autori: M.Cimpoi, I.Barbu, T.Palladi, P.Rău, C.Partoli, O.Bufnilă, I.Proca, I.Colesnic, A.Dumbrăveanu, L.Grosu, I.Stavschi, V.Ladaniuc, G.Călin, N.Dabija etc.), OMCT. 2012, 2013
  • “Provocați-mă…să devin genială”, (poeme), OMCT, 2012, 2013, 2019
  • “Metafora nemuririi”(Anul 1991), poeme inedite, OMCT, 2012, 2013, 2019
  • ”Ofranda omeniei” (cele cinci cărţi reținute un deceniu și editate la Chișinău în 1989, cu grafie chirilică) este editată la ed. TIPO MOLDOVA (Iași, România, 2013, 430 pagini), în Colecție OPERA OMNIA, 2013, 2014.
  • Biobibliografia “Poetul metaforei în flăcări – Renata Verejanu”, (lucrare a Bibliotecii Metropolitane B.P.Hașdeu, Departamentul “Memoria Chișinăului”, Chișinău), 2013, ed.Foxtrot, 2017, ed.OMCT.
  • Antologie (poezie și eseu)/antologia primei ediții a Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu, OMCT, 2014.
  • Plâng flăcările-n mine, poeme noi, 2015,
  • IUBESC..., poeme noi, 2015
  • OPERE ALESE, volumul I,  pşoezii, 2015
  • OPERE ALESE, volumul II, poezii, 2015
  • OPERE ALESE, volumul III, opinii, interviuri, 2016
  • OPERE ALESE, volumul IV, maxime şi cugetări, 2017
  • OPERE ALESE, volumul V, 2016
  • OPERE ALESE, volumul VI, proză, 2018
  • OPERE ALESE, volumul VII, proză ţi poezii pentru copii, 2019
  • OPERE ALESE, volumul VIII, eseuri, 2018-2019
  • Iubirea pe toate le vede, 2016,
  • Geniul invizibil al liricii moderne. Anul Renata Verejanu. - aprecieri, 440 pagini,
  • Poetul Dintre Milenii, antologie proprie, 600 pag, format A4, 2016.
  • Poetul Dintre Milenii, antologie proprie, 600 pag, format A4, 2017, ediţia a II,
  • Trilogia "Geniul invizibil", primul roman,  2017, ediţia a 2-a 2018,
  • Invisible genius of the modern lyric : Renata Verejanu's poetry read after years  / Acad. Europeană a Soc. Civile ; consultant: Daniel Ioniţă ; transl. by Daniel Verejanu. – Chişinău : OMCT, 2017 
  • Evenimentele care m-au marcat,  - povestiri, eseu, publicistică, 2018
  • Zadarnic încercaţi... - poezii noi, 2018,
  • Mi-i sufletul aşa senin, - nuvele filosofce, - 2018
Premii
  • Premiul III la Concursul republican de publicistică (1978),
  • Premiul revistei unionale pentru tineret „SMENA”, Moscova, 1980,
  • Laureată a Premiului Literar Internațional „M.Gorki”, 1983,
  • Diploma Societății Române de Radiodifuziune, 2000,
  • Honorable Diploma, oferita de National Coordinator of ONG/UNICEF Network for Children in Georgia, 2000,
  • Premiul „Omul Anului”, 2001,
  • Honorable Diploma oferită de International Youth Network for Peace and Cooperation JUVENCO, Georgia, 2003,
  • Premiul „Ambasador al Culturii Păcii” oferit de Cluburile Consiliului Europei, 2007,
  • Premiul Salonului Internațional de Carte de la BNM, pentru Revista Micul Prinț si colectia „Ofranda omeniei”, 2007,
  • Premiul Salonului Internaţional de Carte pentru cartea „În lumea Renatei Verejanu”, Maxime și Cugetări, 2009,
  • Diploma Comitetului Național Român pentru Drepturile Copilului, 2009,
  • Diploma Federației Mondiale a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, 2010,
  • Diploma Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO, 2010, Diploma “Săptămâna ONU”, 2010,
  • Diploma de Excelență cu prilejul Aniversării de 20 de ani ai Revistei “Micul Prinț”, 2012,
  • Premiul Salonului Internațional de Carte de la BNM, pentru cartea ”Acest timp al iubirii”, 2010,
  • Premiu pentru cartea ”În lumea Renatei Verejanu, Interviuri”, 2011,
  • Premiu pentru volumul antologic de poeme “Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, 2012,
  • Laureata “Literaturii și Arta” pentru anul 2012, 2013, secțiunea Poezie,
  • Pentru implementarea proiectului “Lecția Deschisă – EU AM DREPTUL” primește Premiul “Omul Anului” 2012 și Diploma comemorativă ”Cenaclul Grai Matern – UN SFERT DE VEAC” (22.12.2013,Teatrul Național Mihai Eminescu”).
  • Volumele de poeme ”Metafora nemuririi” și ”Provocați-mă… să devin genială” au primit Premiul Salonului Internațional de Carte, organizat în 2013 de BNRM, Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului din R.Moldova.
  • La 1 martie 2014, Academia Europeană a Societății Civile, în parteneriat cu Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldova, Primăria Chișinău și Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova a lansat Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu.
  • Medalia comemorativă “Alexie Mateevici”, mai 2014
  • Diploma Honoris Causa, oferită de Liga Culturală Română și Congresul Mondial al Eminescologilor, pentru proovarea operei lui Eminescu și editarea volumului antologic “Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi”. Ediția a III a Congresului Mondial al Eminescologilor, 4.09.2014
  • Premiul "OMUL ANULUI", oferit de Compania Teleradio-Moldova, 2017, 
  • Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie, 28.02.2018
  • Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, pentru volumul ”Poetul dintre milenii”, 2018
  • Premiul „Centenarul Marii Uniri”, oferit de UIOC, la Muzeul Unirii, Iaşi, 2018,
  • Titlul onorific „Academician al Societăţii Civile”, oferit de Academia Europeană ESC, cu prilejul Aniversării de 15 ani de activitate, 2018,
  • Premiul "Antologia de poezii a Anului 2017" la Festivalul-Concurs Naţional de Creaţie Literară "Avangarda XX", Bacău, România, 23-25.09.2018.
  • Premiul "Scriitorul Adevărului şi Dreptăţii" pentru primul roman al trilogiei  Geniul invizibil, - "Asasinul ratat", 3.03.2019.
  • „Pentru merite în propagarea valorilor spirituale și morale, contribuție la promovarea tinerelor talente și activitate organizatorică prodigioasă”, Renatei Verejanu i s-a conferit în anul 2010, prin decret prezidențíal distincţia de stat „Om emerit al Republicii Moldova.”
Antologii speciale:
  • Prezentă în Calendarul Național din 2009 și 2014, 2017
  • Prezentă în volumul “Mihai Cimpoi, eminescolog și filosof al culturii” (monografie colectivă), Academica, 2014
  • Co-autoarea Antologia ”Cetate de cuvinte” (scriitori soroceni), Chișinău, 2011, p. 643 – 647.
  • Prezentă în “Dicționarul General al Literaturii Române”:[Eugen Simion], edit.de Academia Romana, 7 volume.
  • Prezentă în antologia “Chișinăul în literatură”, mun.B.P.Hașdeu, Ch.2011,
  • Prezentă în antologia ”O retrospectivă a edițiilor Salonului Internațional de Carte”, editată cu ocazia Aniversării a 180 de ani ai Bibliotecii Naționale a R.Moldova, 2012
  • Prezentă în “Тверской бульвар, 25″ cu poemul “Отражение: стихи-монологи”, Moscova, Сов.писатель,1992.
  • Prezentă în “Антологиjа на молдавската литература за деца на македонски и арамански jазик”, trad. Ванга Михаjлова-Штерjова,Scopia,2012
  • Prezentă în Dicționarul Enciclopedic ”Mihai Eminescu” de acad.M.Cimpoi, Chișinău, 2012, 2013, p. 366.
  • Prezentă în volumul ”Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi”, editat cu prilejul Congresului Mondial al Eminescologilor, 2013,
  • Prezentă în antologia ”Limba Noastră Română”, 2013, 2015, 2018,
  • Prezentă în “Antologie de poezie română contemporană”, peste 1700 pagini, în română, franceză, germană, engleză, ed.TipoMoldova, 2014
  • Co-autoarea volumului "Relief stelar", Canada, bilingv, antologare Maria Tonu, 2016
  • Co-autoarea volumului "Metafora României", 2017, 
  • Prezentă în Testament, cea mai valoroasă antologie de poezie română tradusă în engleză, SUA, 2016
  • Basarabia Sufletului Meu, în engleză, 2018
  • Prezentă în Enciclopedia ”Femei din Moldova”, 2000

REFERINŢE CRITICE:
  • Mihai Cimpoi,”O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” (1996, 1997, 2011)
  • Mihai Cimpoi, ”Cardiograma lirică a Renatei Verejanu”
  • Melania Cuc, ”Ofranda omeniei”
  • Ioan Barbu, ”Renata Verejanu și trandafirii ei de foc”
  • Petre Rău, ”Acest timp al iubirii”
  • Victoria Milescu, 101 poeme de Renata Verejanu
  • Tudor Palladi, ”OFRANDA CELESTĂ A POEZIEI SAU MAGIA REVELAȚIEI”
  • Ovidiu Bufnilă, “Magia soarelui din fântână sau despre Magia Speranței”
  • Natalia Croitoru, “Geniu invizibil al poeziei române basarabene”
  • Claudia Partole, “Poeta care-și face din viață sărbătoare”
  • Nina Slutu-Suruceanu, “Mandat de Poet”
  • Lidia Grosu,”Respirația moleculei” sau ”ideea de continuitate” în creația Renatei Verejanu
  • Victor Ladaniuc,”Dar supusă nu pot fi”
  • Irina Stavschi ”Ofranda omeniei”
  • Eugen Doga, Omagiu, Sala cu Orgă
  • Veronica Popa, Doar cuvântul, ca un sălbatic vifor obosit
  • Ion Ifrim,
  • Laurenţiu Bădicioiu
  • Cristina Maria Firoiu
  • Liliana Liciu
  • Ion Ciocanu
  • Ion Cuzuioc "Geniul invizibil al liricii moderne"
  • G.T.Solcan "
  • Romeo Tarhon,
  • Vasile Tărâţeanu
  • Arcadie Suceveanu

SURSE INDEPENDENTE,
SURSE IMPARŢIALE:
un strop din viața unui Om
Dragi prieteni, Renata Verejanu e unul dintre poeții care nu-și dorește o pagină pe wikipedia, deși acum vreo zece ani avea cea mai originală pagină a unui om de cultură de la Chișinău. Colegii, prietenii o iscodeau să afle cine i-a creat pagina. Acum au și ei toți. După lansarea de către Academia Europeană a Societății Civile a Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu (martie 2014), detractorii au vandalizat pagina de pe wikipedia. Și noi, creatorii acelei pagini, am șters-o. Nu administratorii impuși de „utilizatori”. Noi am șters-o! Convinși, că cele mai veritabile surse ale unui scriitor sunt cărțile scrise de el, le-am găsit la Biblioteca Națională a Moldovei. Pe Internet am descoperit că poeta de la Chișinău e numită printre cei mai importanți 35 scriitori ai prestigiosului Institut de Literatură Maxim Gorki, unde au studiat sute și mii de personalități. Am descoperit o mulțime de evenimente cu care și-a bucurat semenii poeta luptătoare de pe linia întâi a renașterii spirituale, a procesului de democratizare. …Și am descoperit încă: zeci și zeci de surse online – emisiuni TV de ore întregi, emisiuni radio, pagini întregi de reviste cu poeme și ziare cu eseuri despre opera și activitatea Renatei Verejanu au fost blocate, ascunse sau chiar distruse. Acum, și în mileniul trei, le este frică de poezia Renatei Verejanu… Din sursele online, ce au mai rămas, oricum descoperim o Personalitate deosebită. Deoarece Renata Verejanu dispune de un CV original și unic, dorim să oferim celora care prețuiesc opera și activitatea poetei surse independente, referințe imparțiale, surse curioase despre poezia și activitatea omului de cultură, deși însăși poetul rămâne a fi sursa esențială, sursa originală. Lectură și vizionare plăcută.
Partea I.
1.https://www.youtube.com/watch?v=FOuWH9V0tVM
Moment poetic, la TV Moldova 1. Poemele scrise acum 40 de ani, în plină înflorire a regimului totalitar, poeta Renata Verejanu le citește pentru toată planeta (Grădina lui Ștefan cel Mare și Sfânt, anul 2014)
2. http://www.asm.md/?go=noutati_detalii&n=5119&new_language=0
Prima (dintre 70-ciști și 80-ciști) are curajul să-și dea opera pentru a fi analizată și apreciată la Conferința științifică de la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei. 22.10.2012. E unica sursă care a rămas, toate celelalte (pagini întregi din fostul ziar al scriitorilor, emisiuni la Euro TV etc. – totul a fost șters de pe Internet). Și acum, în mileniul III li-e frică să citească poeziile Renatei Verejanu?…
3. https://uniuneascriitorilor.md/membru/verejanu-renata
Peste 60 de cărți… Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1990), președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (din 29.12.2017)
4. https://luceafarul.net/academician-mihai-cimpoi-cardiograma-lirica-a-renatei-verejanu
Academicienii despre meritul poeziei Renata Verejanu, la baștina lui Eminescu
5. http://bnrm.md/files/biblioteca/noutati/20171023-Programul-expozitiei-Verejanu.pdf
Expoziția – eveniment „Poetul Dintre Milenii”. O „Expoziție-Eveniment” unică la Biblioteca Națională a Moldovei, 20-26.10.2017, BNM în parteneriat cu MECC
6. http://www.if.asm.md/doc/Conferinta-Renata-Verejanu.pdf
A doua Conferință științifică la Academia de Științe a Moldovei, 2017. Renata Verejanu e poetul care a avut ce prezenta la cele mai multe Conferințe științifice, Simpozioane, Concursuri, Saloane Internaționale de carte, unde a fost apreciată creația sa literară
7. https://www.youtube.com/watch?v=FDiwzV4OncU
Aniversări. Renata Verejanu. Un film al TV Moldova 1, 2014, cu materiale din arhiva anilor 1989-1993. Poeta citește din poeziile sale scrise și publicate în Literatura și arta, începutul anilor ”80, când redactorul săptămânalului era marele poet Victor Teleucă
8. http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=334777
Renata Verejanu – Om Emerit al Republicii Moldova, 2010
9. https://www.flickr.com/photos/parliamentrm/37961052871/in/album-72157665481423139/
Expoziția de carte „Poetul Dintre Milenii – Renata Verejanu”, Parlamentul Moldovei, 27.10.2017
9.9. https://en.wikiludia.com/wiki/Maxim_Gorky_Literature_Institute
Scriitorii lumii. Din sutele și miile de personalități de pe diferite meridiane, care au fost lansate în anii activității sale, Institutul de Literatură Maxim Gorki (Moscova) o numește pe Renata Verejanu printre cei mai importanți 35 de scriitori
9.10. https://www.youtube.com/watch?v=ArRHKYRmy6Y
„Poetul Dintre Milenii – Renata Verejanu”, Expoziție de carte la Parlamentul Moldovei
10. https://conferincett.files.wordpress.com/2019/01/bibliografia-renata-verejanu-machetat.pdf
Biobibliografia „Poetul metaforei în flăcări – Renata Verejanu”, editată de cercetătorii de la Biblioteca municipală B.P.Hașdeu –biblioteca celor 100 de biblioteci: focare de cultură și promovare a literaturii – și nominalizată la „cea mai interesantă bibliografie”, a cuprins doar o perioadă din viața poetei (până-n 2012), o parte din activitatea literară și de activist civic și cultural: promotor și apărător al drepturilor copiilor, al adevărului istoric, al valorilor naționale, de promotor al unei mass-media libere și independente, al unui stat de drept… După care poeta luptătoare iarăși s-a aflat pe linia întâi și a ținut discursuri înflăcărate în Piața Marii Adunări Naționale…și a editat peste 60 de titluri de carte. În Biobibliografie găsiți referințe critice de Ioan Barbu, Renatei Verejanu și trandafiri ei de foc, Tudor Palladi, Ofranda celestă a poeziei sau magia revelației, Ovidiu Bufnilă, Magia soarelui din fântână sau despre magia speranței și eseuri ale Victoriei Milescu, Iurie Colesnic, Arcadie Suceveanu, Lidia Grosu, Petre Rău, Nina Suroceanu, Ion Proca, Claudia Partole, Victor Ladaniuc, Irina Stavschi, Andrei Dumbrăveanu, Mihai Cimpoi și alte materiale din diferiți ani
10.1. https://www.youtube.com/watch?v=G7LuN9Krf94
poeta Renata Verejanu invitat drag la emisiunea Buna dimineața, TV Moldova 1, 2017
10.2. https://microfonliber.files.wordpress.com/2019/05/1.pdf
Victoria Milescu despre cartea „101 poezii de Renata Verejanu”, Ziarul Sud, 11-12, 2009
10.3. http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/v/renata-verejanu-5ztzsuu/versuri-clasice-5ztzsuu.html#.XNde5o9OLDc
10.4. . https://www.youtube.com/watch?v=scQzsj7eurY
PRO TV la Conferința științifică a poetei Renata Verejanu, la Academia de Științe a Moldovei, 2017
10.5. http://old.mc.gov.md/ro/content/festivalul-concurs-international-al-talentelor-lumii-micul-print-editia-xxii
Și Ministerul Culturii a fost odată partenerul celui mai original Festival Concurs din Sud-Estul Europei, cunoscut pe toate continentele, implementat de Renata Verejanu an de an, de peste 25 de ani… 10.6. https://www.youtube.com/watch?v=dGFxF2GQ0HE Unul dintre cele trei proiecte grandioase ale Renatei Verejanu cu numele de „Micul Prinț”, din 1993-prezent, implementat an de an, indiferent cine venea sau cine pleca de la putere
10.6. https://luceafarul.net/renata-verejanu-caut-o-tara
Poezia Renatei Verejanu la baștina lui Eminescu
10.8. https://luceafarul.net/renata-verejanu-risipa-cea-mare
10.9. https://conferincett.files.wordpress.com/2014/12/copiii-europei_nr-1_ianuarie-2016.pdf
Mass-media națională despre poetul național și universal
10.10. http://www.curierul.ro/chisinau-republica-moldova-festivalul-international-de-poezie-renata-verejanu-editia-i/
Parteneri mass-media ai „Festivalului Internațional de Poezie Renata Verejanu”
10.11. http://www.boema.inforapart.ro/reviste/Boema686970.pdf
Revista BOEM@ de la Galați, România, a fost la o ediție partenerul mass-media nr.1 al „Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu”. Simpozion „Renata Verejanu – personalitate de anvergură europeană”, pag 56, Dr.Veronica Popa „Doar cuvântul…” despre opera poetică a Renatei Verejanu, pag. 107, etc.
10.12. http://www.tipomoldova.ro/books/Ofranda%20omeniei.pdf
„Ofranda omeniei” – cartea-legendă, atât de actuală și peste 40 de ani
10.14. http://www.tipomoldova.ro/carti/poezie-contemporana
Volumul antologic „Ofranda Omeniei” (în care sistemul a unit cele cinci cărți prezentate la editură în 1980, și editate peste 10 ani (1989), – a trecut cu demnitate frontierele Moldovei, fiind editată după 33 de ani și la ed. TipoMoldova, Iași, în colecția Opera Omnia (2013). Timpul le așază pe toate la locul lor.
11. http://www.snaptubex.com/video/watch/Renata-Verejanu-Autoarea-unui-num%C4%83r-grandios-de-proiecte-de-prestigiu-Beaumonde/Tw6GFB-juUY/
Poeta și activistul cultural Renata Verejanu vorbește atât de simplu la Busuioc TV despre proiectele sale unice, cunoscute în toată lumea
12. https://www.ziarulnatiunea.ro/2017/07/08/despre-poeta-renata-verejanu-in-anul-renata-verejanu/
Despre Renata Verejanu și Anul Renata Verejanu scrie presa de la București
12. 10. http://www.boema.inforapart.ro/reviste/Boema067.pdf
Presa de la Galați despre succesul „Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu”, în cronici și poze, pag. 10-13
12.11. http://www.boema.inforapart.ro/reviste/Boema068.pdf
Interviu cu Renata Verejanu, partea I, pag. 38-39, poezii de R. Verejanu pag.8
12.12. http://inforapart.ro/boema/reviste/Boema069.pdf
Un mare poet și atât de cuminte, Interviu cu Renata Verejanu, part. a II, comandat de Revista BOEM@ pag. 25, 26, 27
12.13. http://www.rasunetul.ro/renata-verejanu-si-ofranda-omeniei
Melania Cuc despre poezia Renatei Verejanu
12.14. https://vdocuments.net/antologie-poezii-si-eseuri-casa-poetului-frumusetea-si-duce-dansul-omeniei.html
Cronici și eseuri despre poezia Renatei Verejanu
12.15. https://conferincett.files.wordpress.com/2017/12/123_print_2017.pdf Cea mai frumoasă revistă de cultură și arte pentru adolescenți și tineret
12.16. https://conferincett.files.wordpress.com/2008/04/mp-ianuarie-20151.pdf
12.17. https://conferincett.files.wordpress.com/2014/12/copiii-europei_ianuarie-20151.pdf
Simpozion pe opera Renatei Verejanu
12.18. https://conferincett.files.wordpress.com/2014/12/print-iunie-2013.pdf
Revista „Micul Prinț„ la Aniversarea de 20 de ani
12.19. https://docslide.net/documents/1-micul-prinb-lucian-blaga-vorbeste-despre-lucian-blaga-incercand-a-face.html
Oamenii care au contribuit la proclamarea independenței Republicii Moldova
13. https://luceafarul.net/renata-verejanu-la-micul-ecran
Poeziile Renatei Verejanu publicate la baștina lui Eminescu
14. 10. https://centruleminescubm.blogspot.com/2017/01/in-lumea-renatei-verejanu.html
Centrul Academic Internațional Eminescu invită cititorii „în lumea Renatei Verejanu”
14.11. http://www.boema.inforapart.ro/reviste/Boema078.pdf
Iubesc… Interviu cu și despre Renata Verejanu
14.12. https://www.bncreanga.md/scp/Premii_18.html
Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova la Salonul Internațional de Carte
14.14. https://www.bestseller.md/drum-spre-adevar-de-renata-verejanu.html
14.15. http://media-azi.md/ro/institutia-media/revista-micul-prin%C5%A3
Primul proiect cu numele de „Micul Prinț”, cea mai originală revistă de cultură pentru copii, adolescenți și tineret, editată de Renata Verejanu și Daniel Verejanu din 1993-prezent
15.https://issuu.com/parlamentinfo/docs/buletin_info_eng-vol2
Revista parlamentului despre Expoziția de carte „Poetul Dintre Milenii – Renata Verejanu”, în engleză, pag.109
15.10. http://litinstitut.ru/content/vypuskniki-1980-goda
Absolvenții din 1980 a Institutului de Literaură Maxim Gorki. Poeta de la Chișinău, Renata Verejanu, a susținut lucrarea de licență cu manuscrisul cărții „Do libvi”, care în 1982 a fost editată, iar în 1983 ia adus poetei Premiul Literar Unional „Maxim Gorki”
16. http://www.agepi.md/ro/news/agepi-partener-al-festivalului-concurs-internațional-al-talentelor-lumii-“micul-prinț”
Parteneri: AGEPI se bucură de proiectele unice, implementate de omul de cultură Renata Verejanu
17. 10. http://shok.md/ultimele-stiri/cea-de-a-25-a-editie-a-festivalului-concurs-international-al-talentelor-lumii-micul-print-a-avut-loc-agepi-partenerfoto.html
17.11. http://www.agepi.md/en/news/agepi-partner-international-festival-contest-world-talents-“little-prince”
17.12. https://en.calameo.com/read/001858853666d130e8e49
Calendarul evenimentelor importante din Chișinău. Comunitatea a sărbătorit Ziua de naștere a poetei Renata Verejanu. Cartea ”Chișinăul în cifre și date”, 2014.
18.10. https://www.ziarulnatiunea.ro/2018/04/24/doua-zile-morabile-la-chisinau/
Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație la Salonul Internațional de Carte, 2018, s-a bucurat de succes și de cea mai frumoasă și magică lansare de carte
18.11. https://www.ziarulnatiunea.ro/2017/09/07/trei-zile-magice-cu-magiciana-liricii-basarabene-renata-verejanu/
Despre „Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu” în presa de la București
18.12. http://inforapart.ro/boema/reviste/Boema070.pdf
Dr.Veronica Popa „Doar cuvântul…”, despre creația Renatei Verejanu, pag.37
18.14. http://provincial.md/proaspat/toarea-renata-verejanu-la-parlament
Despre expoziția de carte „Poetul Dintre Milenii”
19. https://docplayer.net/65045248-Academia-europeana-a-societatii-civile.html
Antologie IV. Laureații „Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu”, ediția IV, 2017, deja cinci Antologii editate
19.10. http://www.inforapart.ro/boema/reviste/Boema083.pdf
L.Manole în dialog cu poetul drag, Renata Verejanu, pag.16
20. https://www.ziarulnatiunea.ro/2018/03/15/83301/
Gala celor trei gale la București
21. https://ro.wikipedia.org/wiki/Raionul_Ocni%C8%9Ba
Poetul Renata Verejanu, una dintre personalitățile care s-a născut în raionul Ocnița
22. https://www.olimpiade.ro/stiri/festivalul-international-de-poezie-renata-verejanu-republica-moldova 23.http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/3457/Page/0/language/ro-RO/Default.aspx
Parlamentarii au procurat toate cărțile de la expoziția de carte a Renatei Verejanu
24. https://docplayer.it/53562142-Festivalul-international-de-poezie-renata-verejanu.html
Antologia I a „Festivalului Internațional de Poezie – Renata Verejanu”, ediția I, 2014. Câtă lume frumoasă…
25. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Chi%C8%99in%C4%83u
Omul de Cultură Renata Verejanu promovează în lume imaginea Chișinăului
26. https://wiki2.org/en/Walter_Schwimmer
Secretarul General al Consiliului Europei se mândrește cu proiectele poetei Renata Verejanu, doi ani la rând luând sub patronajul său (moral) Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii „Micul prinț”
27. https://www.efuca-unesco.org/members-of-efuca/national-federation/moldavia/
Renata Verejanu, Liderul Societății Civile și UNESCO
28. https://www.moldpres.md/news/2017/10/23/17008279
Agenția de presă Moldpres despre Expoziția-Eveniment „Poetul Dintre Milenii” (puțin și sec, dar lumea a aflat că poeta Renata Verejanu e printre cei câțiva „clasici” vii, care au meritat o așa expoziție)
29. https://ru-clip.net/video/scQzsj7eurY/poeta-renata-verejanu-la-pro-tv.html
PRO TV la Aniversarea Renatei Verejanu
29.10. http://inforapart.ro/boema/reviste/Boema085.pdf
Poeta Renata Verejanu a organizat prima sărbătorire în URSS a Zilei Unirii, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde s-a dansat și Hora Unirii, 24 martie 1991, pag. 17, pag.19,
30. https://www.dr.com.tr/ekitap/testament-anthology-of-romanian-verse
Antologia de poezie română Testament, în limba engleză, lansată pe toate continentele, în care alături de poeziile lui Eminescu, Blaga, Stănescu veți găsi și poeziile Renatei Verejanu
30.10. https://ru-clip.net/video/34SSSLB1vp4/renata-verejanu-zidul.html
Naitan și poemul ZIDUL, scris prin anii ”70 ai secolului trecut. Deținătorul Premiului I la secțiunea Recital. Copilul artist lansat de „Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu”,
31. https://necenzuratmm.ro/cultura/53919-avangarda-literara-xxii-editia-a-vii-a-bacau-2018.html
Antologia „Poetul Dintre Milenii” a Renatei Verejanu a obținut premiul ”Antologia de Poezii a Anului 2017” la Festivalul-Concurs AVANGARDA XXII, Bacău
32. https://ru-clip.net/video/U1oWhuXfruo/premian%C8%9Bii-festivalului-interna%C8%9Bional-de-poezie-renata-verejanu-2017.html
Compania națională Teleradio-Moldova vorbește lumii despre succesele „Festivalului Internațional de Poezie –Renata Verejanu”
33. http://stiri.botosani.ro/stiri/actualitate/botosaneni-pe-podium-la-festivalul-international-de-muzica-micul-print-din-chisinau-foto.html
33.33.http://cc.sibimol.bnrm.md/opac/author/136353;jsessionid=203B0EC731B343516BE47B996AF03902
Cărțile de poezii, pledoarii, opinii, interviuri, eseuri, maxime și cugetări în română, rusă, engleză pe care le găsiți la Biblioteca Națională a Moldovei
33.34. https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Micul_Prin%C8%9B_(revist%C4%83)
Revista „Micul Prinț”, editată 25 de ani de poeta Renata Verejanu
33.35. https://conferincett.files.wordpress.com/2014/12/print-iunie-2013.pdf
33.36. https://mihaicimpoi.files.wordpress.com/2014/12/micul-print-iunie-2014.pdf
33.37. https://www.flickr.com/photos/parliamentrm/37961052871/in/album-72157665481423139/
33.38. http://cc.sibimol.bnrm.md/opac/bibliographic_view/566994
Poeta Lidia Ungureanu despre lansarea romanului „Geniul invizibil” și Anul Renata Verejanu
34. https://transilvanialachisinau.wordpress.com/category/renata-verejanu/
35. https://howlingpixel.com/i-en/Maxim_Gorky_Literature_Institute
36. http://wwwbibliocity.blogspot.com/2018/10/renata-verejanu-ecou-de-ganduri-lirice.html
Lansare de carte la Biblioteca „Hristo Botev”, Chișinău
37. https://luceafarul.net/lirica-feminina-in-pantheonul-axiologic-basarabean-eseu
Botoșănenii despre poezia Renatei Verejanu
38. https://everything.explained.today/Maxim_Gorky_Literature_Institute/
40. https://es.m.wikipedia.org/wiki/Instituto_de_Literatura_Maksim_Gorki
41. „Aud cum cântă-n mine crizantema”, referințe critice, Dr.Tatiana Butnaru, Revista „Realități Culturale”, nr.91, 2019
43. https://rightwords.eu/quotes/authors/renata-verejanu Maxime și cugetări traduse în engleză
44. http://bncreanga.ebibliophil.ro/carte/poetul-dintre-milenii-poeme-din-secolul-xx-si-secolul-xxi-1
Biblia liricii contemporane, au numit exegeții volumul antologic „Poetul dintre milenii”, care deja a obținut câteva premii importante în Moldova și România
45.10. https://www.youtube.com/watch?v=U1oWhuXfruo
45.12. https://www.timpul.md/articol/se-cunosc-invingatorii-salonului-international-de-carte-pentru-copii-si-tineret-editia-a-xxii-a-129559.html
Ziarul Timpul informează despre premiile Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, 19-22.04.2018. Poeta Renata Verejanu a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul antologic de 600 pagini „Poetul Dintre Milenii”
46. https://bnrm.wordpress.com/2010/09/02/10-carti-ale-renatei-verejan/
Zece cărți editate într-un an și lansate la Salonul Internațional de Carte de la BNM
47. https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2015/02/16/poetul-metaforei-in-flacari-renata-verejanu/
Despre Biobibliografia „Poetul metaforei în flăcări – Renata Verejanu”, 2013
48. http://www.tribunainvatamantului.ro/proiect-educational-european-dedicat-sarbatoririi-centenarului-unirii/
Anul Renata Verejanu și la București
48.10. https://www.olimpiade.ro/stiri/festivalul-international-de-poezie-zilele-nichita-stanescu-urziceni
Vice președinte al Juriului Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, 2012, 2013, 2014
49. https://www.dorohoinews.ro/cultura-2495-Ana-Maria-G%C3%AEbu,-premiat%C4%83-la-Festivalului-Interna%C8%9Bional-de-Poezie-%E2%80%9ERenata-Verejanu%E2%80%9D-de-la-Chi%C8%99in%C4%83u–FOTO.html
Poezia Renatei Verejanu publicată și la Dorohoi (România) 50..http://cc.sibimol.bnrm.md/opac/author/136353;jsessionid=203B0EC731B343516BE47B996AF03902
Peste 50 de titluri de cărți ale Renatei Verejanu la Biblioteca Națională a Moldovei, și nu sunt toate
50.10. https://from-ua.com/obzor-pressi/356746-protesti-v-moldavii-do-pobednogo-konca.html
Presa din Ucraina despre protestul de la Chișinău contra Jafului secolului. R.Verejanu a vorbit foarte concret
51. http://oficial.md/social/ecis-sa-aduc-versurile-mele-in-parlament
Cărțile Renatei Verejanu la parlamentul Moldovei
52. http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=323563&lang=2
Renata Verejanu monitorizează alegerile de toate nivelurile
53. http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=323563&lang=1
55. https://wikivividly.com/wiki/Maxim_Gorky_Literature_Institute
56. Poemul „Reflectare” – „Otrajenie”, publicat în martie 1980 în prestigioasa revistă unională „SMENA”, i-a adus Premiul acestei publicații și o primă medalie literară, detașându-se de generația sa și nu doar, lucru pe care unii colegi nu i-l vor ierta
57. https://microfonliber.files.wordpress.com/2019/05/24_-_1980.pdf
Premiul de la Revista „Smena” alături de mari somități din URSS
58. http://old.mc.gov.md/sites/default/files/program_bookfest_2017.pdf
Deja 10 ani, an de an, poeta și editorul Renata Verejanu participă sub cupola Academiei Europene a Societății Civile cu un stand aparte de cărți proprii…
58.11. https://conferincett.files.wordpress.com/2014/12/micul-print-iunie-20141.pdf
58.12. https://conferincett.files.wordpress.com/2008/04/print_final-2016_mai_mic.pdf
58.13. https://conferincett.files.wordpress.com/2008/04/print-decembrie-2015.pdf
58.14. https://conferincett.files.wordpress.com/2014/12/micul-print-decembrie-2012.pdf
58.15. https://conferincett.files.wordpress.com/2008/04/micul-print-martie-2015.pdf
Prima revistă de cultură română editată la Chișinău după ruinarea URSS și proclamarea independenței Republicii Moldova, când nu se edita nici o revistă, nici un ziar pentru copii și tineret (erau doar 2 reviste în l.rusă: una de porno, și alta „ужасы”), și Revista M.P. a acoperit un gol enorm în educația tinerei generații. Era o revistă color în tot cenușiul perioadei de tranziție, prima revistă din cel de-al doilea stat român paginată la calculator, revista cu o concepție totalmente diferită de tot ce se publica și se mai publică la Chișinău. Revista „Micul Prinț” a lansat în paginile sale mii de tinere talente de pe toate continentele. Copii care au început să scrie cu grafie latină s-au bucurat enorm că aveau ce să citească. Paginile și rubricile „În lumea lui Lucian Blaga”, „În lumea lui Constantin Noica” erau căutate și de profesori… Generația „micul prinț” e generația junilor jurnaliști necontaminați de totalitarism, e generația care gândește.
Premiul SMENA
Partea a II
Partea a III









  1. MOMENT POETIC
  2. ^ Mihai Cimpoi
  3. ^ Palladi
  4. ^ Vladimir Gusev
  5. ^NAŢIUNEA
  6. ^ Mihai Cimpoi, O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia, IV, 2011
  7. ^ Смена
  8. ^ Ioan Barbu, Renata Verejanu și trandafirii ei de foc
  9. ^ Irina Stavschi, Ofranda omeniei
  10. ^ Literatura si arta, 1.11.2012
  11. ^ Premiu la Salonul Internațional de Carte
  12. ^ Salonul Internațional de Carte
  13. ^ Publika TV
  14. ^ Cultura Azi
  15. ^ Academia de Științe a Moldovei
  16. ^ Biblioteca Transilvania
  17. ^ Biblioteca O.Ghibu
  18. ^ Uniunea Scriitorilor
  19. ^ Revista BOEMA
  20. ^ TV Moldova 1
  21. ^ Palatul Cercului Militar Naíonal
  22. ^ Luceafărul
  23. ^ Răsunetul
  24. ^ Curierul de Vâlcea
  25. ^ Boema
  26. ^ FALEZE DE PIATRĂ
  27. ^ Interviu
  28. ^ Cenaclul Grai Matern
  29. ^ Rețeaua OMCT
  30. ^ Revista „Micul Prinț”
  31. ^ Revista Micul Prinț
  32. ^ Ziarul „Copiii Europei”
  33. ^ Microfonul liber
  34. ^ Concursuri Intenaționale
  35. ^ Talente lansate de Festivalul-Concurs Internațional ”Micul Prinț”
  36. ^ Organizația Mondială a Copiilor Talentați”
  37. ^ FMACCU
  38. ^ Consiliului Europei
  39. ^ Proiecte
  40. ^ Rețeaua OMCT
  41. ^ Bibliografia
  42. ^ Opera Omnia
  43. ^ Omul Anului
  44. ^ Literatura și Arta
  45. ^ Biblioteca B.P.Hașdeu
  46.  Renata Verejanu la Salonul Internaţional de Carte
  47. ^ Renata Verejanu şi Naţiunea
  48. ^ Festival de Poezie
  49. ^ Mass-media
  50. ^ Monitorul oficial
  51. ^ “Om Emerit”
  52. ^ Interviuri
  53. ^ Maxime și cugetări
  54. ^ Mihai Cimpoi
  55. ^ Melania Cuc
  56. ^ a b c Cronici
  57. ^ a b c Tudor Palladi
  58. ^ Ovidiu Bufnilă
  59. ^ Claudia Partole
  60. ^ Respirația moleculei
  61. ^ Cronici literare
  62. ^ Eugen Doga
  63. ^ Veronica Popa, Doar cuvântul, ca un sălbatic vifor obosit
  64. Revista BOEMA 48
  65. Revista BOEMA 65
  66. Revista BOEMA 66
  67. Revista BOEMA 67
  68. Revista BOEMA 68
  69. Revista BOEMA 69
  70. Revista BOEMA 70
  71. Ziarul COPIII EUROPEI 1, 2015
  72. Revista MICUL PRINŢ 1, 2015
  73. Regatul Cuvântului
  74. Sfera Eonică
  75. Renata Verejanu la Bucureşti
  76. Revista BOEMA 71
  77. SIMPOZION
  78. 101 PROIECTE
  79. Uniunea Scriitorilor
  80. Conferinţa Ştiinţifică
  81. Ofranda omeniei la Bistriţa
  82. SĂPTĂMÂNA POEZIEI  cu Renata Verejanu
  83. SIMPOZION-ul RENATA VEREJANU -personalităţi de anvergură europeană
  84. Bibliografia "Renata Verejanu - poetul metaforei de foc"
  85. Expoziţie "Poetul Dintre Milenii"
  86. Renata Verejanu, canal
  87. Regina Poeziei 2017
  88. Perfecte
  89. Dorohoi şi poezia de la Chişinău
  90. Arta lirică
  91. Cărţile Renatei Verejanu la BNM
  92. Săptămâna Poeziei cu Renata Verejanu
  93. Versuri clasice
  94. Minitorul
  95. Ofranda omeniei la Iaşi
  96. Olimpiade
  97. România citeşte Poezii
  98. Renata Verejanu, Versuri clasice
  99. ANUL RENATA VEREJANU
  100. Renata Verejanu - Om Emerit al Republicii Moldova

        EMISIUNE TV şi RADIO:

Cronicar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu